www.motief.org

Vorming op het snijpunt van levensbeschouwing en samenleving

Over Motief

Vorming

Projecten

Publicaties

Solidariteitsfonds

Deelnemers vertellen

Abonneer je op onze digitale nieuwsbrief

...

Radicaal mens

Bijbels leerhuis Roeselare

In het leerhuis ontwikkelen we een leerproces waarin 3 dimensies permanent met elkaar in dialoog gaan, namelijk: de deelnemersgroep, de samenleving en een levensbeschouwelijke bron (een tekst uit Thora, Evangelie, Koran, ...). De teksten uit religieuze bronnen worden in Motief ‘contextueel’ gelezen. Dat wil zeggen dat we leren onderzoeken in welke tijd en maatschappelijke context deze teksten tot stand kwamen en (later) gelezen werden. Dat betekent dat we ook onze eigen samenleving en onze eigen interpretatiebril kritisch onder de loep nemen.

Thema: De figuur van Jezus wordt vaak als een wat schaapachtig glimlachende pacifist voorgesteld. De warme kindervriend, de empathische heler van zieken, de troostbrenger voor verschoppelingen, de hoopbrenger in duistere tijden… . Toch dreigen we, indien we de context waarin Jezus en zijn beweging actief waren niet voldoende kennen, uit het oog te verliezen hoe ‘radicaal’ die opstelling van ‘nabije menselijkheid’ was.

Radicaliteit is vandaag een omstreden term –het roept meteen beelden op van fundamentalistische geloofsgekken en van terreuraanslagen. Toch werd in die eerste eeuw na Christus ook de Jezusbeweging door Rome als ‘gevaarlijke radicaal’ beschouwd. We gaan op zoek in het Nieuwe Testament naar verhalen die meer inzicht geven in die radicale menselijkheid van de Jezusbeweging, om van daaruit ook de vraag te stellen wat het betekent om vandaag ‘radicaal mens’ te zijn.

 

Begeleiding: Elke Vandeperre
Data: 5 dinsdagavonden, telkens van 19.30u tot 22u: 16 oktober, 30 oktober, 13 november, 27 november en 11 december 2018
Plaats: ACW-gebouw, Zaal C, Sint-Jorisstraat 1, 8800 Roeselare
Organisatie: vzw Motief i.s.m. Evangelie Levensnabij en Vormingplus MZW
Inschrijven: online
Prijs: Volgens inkomen
Cursuscode: 101.355

banner-engagement-diversiteit

    banner-schitteren